هتل چیست | معرفی انواع هتل بر اساس ستاره و سرویس دهی

هتل چیست

در این مطلب از مجله کیمیا نگین تیراژه به موضوع هتل چیست می پردازیم. تا به حال در هتل اقامت داشته اید؟ ستاره های هتل به چه معنا هستند؟ استانداردها برای امتیازدهی به هتل چیست؟ با انواع مختلف هتل آشنایی دارید؟ هتل پنج ستاره با هتل های دیگر چه تفاوتی دارد؟ در این مقاله قصد داریم تا به تمامی این سؤالات پاسخ دهیم و اطلاعات کاملی را در مورد هتل در اختیار شما قرار بدهیم. ادامه مطلب را با ما همراه باشید.

تعریف هتل

هتل ساختمانی است که به عنوان یک اقامتگاه موقت محسوب می شود و افراد به هنگام سفر به شهر و یا کشورهای دیگر هتل را برای اقامت و اسکان استفاده می کنند. هتل ها هر ساله پذیرای میهمانان و مسافران از شهرها و یا کشورهای متفاوت هستند و با ایجاد امکانات اسکان به مسافران در ایجاد خاطره ای به یاد ماندنی از سفر خود کمک می کنند. هتل به عبارتی یک نوع خانه اجاره ای است که مدت اسکان و اقامت افراد در آن بسیار کم و در حدود چند روز و نهایت تا چند هفته است.

هتلداران در ازای دریافت مبلغی به مسافران تمام امکانات رفاهی و تفریحی را (با توجه به سطح کیفی هتل) ارائه می دهند. هتل ها معمولاً ساختمان هایی بزرگ با اتاق های زیاد است. تعداد اتاق هتل در بعضی موارد به 100 عدد و یا بیشتر نیز می رسد. هتل های معروف معمولاً دارای طبقات و تعداد اتاق زیادی هستند. شهری که هتل در آن احداث شده است بر روی تعداد مراجعین و در نتیجه اتاق هایی که برای هتل منظور شده است تأثیر می گذارد بنابراین در شهرهای کوچک و غیر گردشگری معمولاً هتل های بسیار بزرگ مشاهده نمی شود.

هتل چیست

وقتی در هتل اقامت می کنید می توانید از انواع سرویس و خدمات در هتل استفاده کنید و این به معنی استفاده از امکانات بیشتر و تفریح بیشتر در شهر است که به منظور استراحت و گردشگری به آن سفر کرده اید. در این مواقع علاوه بر اینکه می توانید اوقات خوشی را در سطح شهر مقصد بگذرانید، فعالیت های تفریحی دیگری نیز در هتل برای شما آماده شده است تا وقت خود را به بهترین نحو و با بیشترین نشاط بگذرانید. البته سرویس در تمامی هتل ها به صورت یکسان و مشابه نیست و با توجه به اینکه هتل در چه شهری واقع شده و چه امتیازی دارد و در اصطلاح چند ستاره می باشد، دارای خدمات و امکانات متفاوتی است.

بعضی از هتل ها به علت قرار داشتن در شرایط خاص مثل آب‌ و هوای شهر و یا فضای شهری دارای طراحی های خاص می باشند. به طور مثال احتمالاً از وجود هتلی ساخته شده از یخ اطلاع دارید که دما در این هتل چند درجه زیر صفر قرار دارد و تمامی اجزای آن از یخ ساخته شده اند. این گونه هتل ها در کشورها و شهرهای با آب و هوای بسیار سرد ساخته می شوند تا به نحوی نمادی از شهر محسوب شود. یکی دیگر از این گونه هتل ها، هتل سنگی در شهر کندوان می باشد. همان گونه که می دانید، کندوان شهری کوهستانی است و علت وجود همچنین هتلی در این شهر، همخوانی با فضای کلی شهر و ساخت هتلی متفاوت است.

همان طور که بیشتر امکانات رفاهی و وسایل مختلف از لحاظ سطح کیفی و زیبایی دارای استاندارد و سطح بندی هستند، برای هتل ها نیز استاندارد و سطح بندی انجام گرفته است. هتل ها به طور معمول از یک ستاره تا چند ستاره وجود دارند. کیفیت و مجلل بودن یک هتل شاخصه ای است که تعداد ستاره را تعیین می کند و هر چه امکانات، خدمات تفریحی، خدمات رفاهی، زیبایی و مجلل بودن یک هتل بیشتر باشد، ستاره بیشتری به آن تعلق می گیرد به این صورت که هتل پنج ستاره لوکس ترین و بهترین هتل در نظر گرفته می شود.

البته بعضی موارد به هتلی که حتی فراتر از هتل های پنج ستاره می باشد، ستاره هفت تعلق می گیرد که البته به طور رسمی نیست و بالاترین ستاره ای که برای هتل ها به طور رسمی ثبت شده است، پنج ستاره می باشد.

انواع هتل بر اساس تعداد ستاره

امتیاز دهی به هتل ها و به طور کلی ستاره دار کردن هتل برای اولین بار از کشور سوییس در سال 1979 میلادی آغاز شد و تقریباً بیست سال بعد در کشور المان به عنوان استاندارد و قانون تصویب شد. این قانون کم کم در کشورهای دیگر اروپا نیز وارد شد و بسیاری از کشورهای اروپایی از معیار و استانداردها برای ستاره دادن به هتل استفاده کردند. این قانون توسط اتحادیه اروپا نیز تأیید شده و اتحادیه اروپا بر 28 کشوری که از این شیوه امتیازدهی و ستاره دادن پیروی می کنند، نظارت کامل داشته و فرایند ستاره دادن را بررسی می کند.

انواع هتل بر اساس ستاره

ستاره دادن به هتل برای اینکه توسط المان به صورت قانون درآمد. بعدها به نام استاندارد المانی نیز شناخته می شود و هم اکنون نیز تحت این عنوان بسیار به کاربرده می شود. اما سؤالی که در این قسمت در ذهن ایجاد می شود این است که، معیار ستاره دادن به یک هتل چیست و وجه تمایز هتل ها در چه چیزهایی قرار دارد؟ اگر بخواهیم به سطح کیفی یک هتل امتیاز بدهیم و مطابقت آن را با استاندارد المانی چک کنیم، چه مواردی را بارد در نظر بگیریم؟ در این قسمت قصد داریم تا پاسخی برای این سؤالات ارائه دهیم و شما را با انواع هتل های چند ستاره آشنا کنیم.

مواردی که برای امتیازدهی به یک هتل در نظر گرفته می شوند در سه حوزه ساختمان، پرسنل و امکانات هتل دسته بندی می شود. اگر بخواهیم به‌صورت جزئی تر عنوان کنیم:

  • تعداد پرسنل، آموزش های مربوط به پرسنل و مهارت هایی که پرسنل یک هتل دارند.
  • امکانات، تعداد امکانات، نوع امکانات، تنوع سرویس دهی، کیفیت انواع خدمات در هتل.
  • سازه هتل و اینکه در کجای شهر واقع شده است بسیار اهمیت دارد. هتل های با اتاق بیشتر و بزرگتر مطمئناً امتیاز بالاتری خواهند داشت و دسترسی خوب و راحت به سایر نقاط شهر از ویژگی هایی است که وجود آن برای رفاه حال مسافران لازم و ضروری است.

مسئله ای که در این بخش مطرح می شود، یکسان نبودن امتیازدهی کشورهای مختلف برای هتل ها است. در قسمت های قبل گفتیم که ستاره دادن به هتل یک استاندارد تأیید شده است که توسط اتحادیه اروپا نیز مورد قبول واقع شده است اما در حقیقت تعداد کشورهایی که قوانین خاص خود را نیز وارد این استاندارد کرده اند، کم نیست. یکی از این کشورها ایالات متحده آمریکا است. در امریکا تعداد ستاره بر اساس مقدار مالیاتی است که صاحب هتل پرداخت می کند و ستاره یاد صرفاً نشانه خدمات عالی و کیفیت بی نظیر نیست و تنها بیانگر مقدار زیاد مالیاتی است که صاحب این هتل نسبت به هتل های دیگر به دولت پرداخت می کند.

یکی دیگر از ملاک هایی که وارد استاندارهای ستاره دادن به هتل شده است، میزان رضایت افراد از هتل و رزرو هتل از طریق سایت های گردشگری است. البته این مورد چندان هم از موارد و اصول اولیه دور نیست چرا که رضایت مشتریان در نتیجه سرویس دهی خوب شکل می گیرد. اما به هر حال این شیوه امتیازدهی در استاندارد آلمانی وجود نداشته اما در بعضی از کشورها رعایت می شود.

در برخی از کشورها نیز مشاهده شده که امتیازدهی به هتل ها صرفاً تحت تأثیر روابط و عوامل دوستانه است و چندان ربطی به سطح کیفی هتل و خدمات آن ندارد. البته لازم به ذکر است که تمامی این عوامل جانبی تأثیر زیادی بر روی کل مسیر و شیوه امتیازدهی به هتل ندارند. اگر دو هتل را در یک منطقه بیابید که ستاره یکسان دارند احتمالاً در جزئیات با یکدیگر تفاوت زیادی خواهند داشت و ستاره یکسان برای این دو هتل به معنی خدمات یکسان در تمامی حوزه ها نیست و به نحوی همپوشانی نقاط قوت و ضعف هتل در قسمت های مختلف می تواند باعث شود که دو هتل در نهایت یکی میزان امتیاز داشته باشند.

شیوه امتیازدهی هتل در ایران

نحوه امتیازدهی در ایران بر اساس استاندار المانی صورت می گیرد و به طور مثال یک هتل سه ستاره در ایران تفاوت چندانی با یک هتل سه ستاره در کشورهای اروپایی ندارد. البته هتل های ایران در زمینه آموزش پرسنل و مهارت های آن ها کمی ضعیف عمل کرده اند اما این نقصان و کاستی در هتلداری ایران در حال برطرف شدن است و اندک تفاوت هتل های ایران با هتل های اروپایی نیز به زودی از بین خواهد رفت.

هتل دو ستاره

هتل دو ستاره به طور معمول یکی از هتل های زنجیره ای به شمار می رود که امکانات بسیار محدودی را نیز در اختیار مسافران قرار می دهد. امکانات و خدمات هتل دو ستاره قابل ارائه در اتاق نیستند. این نوع هتل ها معمولاً یک رستوران دارند که غذا فقط در آن سرو می شود. از امکاناتی که در اتاق های هتل دو ستاره وجود دارد می توان به تلویزیون و تلفن اشاره کرد و اندازه اتاق در هتل دو ستاره کوچک تا متوسط در نظر گرفته شده است.

هتل سه ستاره

امکانات هتل سه ستاره در مقایسه با هتل دو ستاره بیشتر است و لابی شیک و مجلل در این نوع هتل از دیگر ویژگی های آن به شمار می رود. هتل سه ستاره امکاناتی مثل استخر و باشگاه های ورزش را ممکن است در اختیار افراد قرار دهد اما هیچ اجباری برای داشتن این امکانات در هتل سه ستاره وجود دارد. همین طور حمل چمدان توسط خود مسافران صورت می گیرد و در لابی هیچ شخصی برای انجام این گونه امور در نشر گرفته نشده است. در هتل با ستاره بیشتر هنگامی که نوشته “لطفاً اتاق را تمیز کنید” بر روی در نصب شود، احتمالاً تا زمان بازگشت شما اتاق تمیز و آماده شده است اما در هتل سه ستاره همچنین خدماتی ارائه نمی شود و نباید انتظار اینگونه خدمات را داشت.

لابی هتل سه ستاره بزرگتر است و اتاق های آن نسبت به هتل دو ستاره بزرگتر محسوب می شود اما باز هم در رده اتاق های بزرگ نیست. رستوران در هتل سه ستاره نیز وجود دارد و همین‌طور سرو صبحانه به صورت بوفه از دیگر خدماتی است که در هتل سه ستاره به شما ارائه می شود.

هتل چهار ستاره

هتل های چهار ستاره در رده هتل هایی است که باید یکسری خدمات رفاهی را داشته باشند و به طور کلی با باکیفیت ترین هتل یک ستاره فاصله دارد پس لزوم وجود خدمات و انواع سرویس با کیفیت در هتل چهار ستاره از ملزومات هویت هتل است. در هتل چهار ستاره باید تمامی اقدامات و خدمات در جهت ایجاد رفاه حال مسافران انجام بگیرد. برخورد پرسنل، تعداد پرسنل و مهارت هایی که دارند از دیگر عواملی است که یک هتل دارای چهار ستاره می‌ شود. در هتل چهار ستاره بیشتر موارد زیر باید وجود داشته باشد:

  • محل ورود مجلل و لوکس
  • انواع سرویس خانه‌داری
  • داشتن فضای باز و سبز زیبا و بزرگ
  • سیستم روشنایی خودکار و هوشمند
  • قراردادن روزنامه، مجله و کتاب رایگان در اختیار مسافران
  • ارائه لباس راحت برای مسافران
  • ارائه گزینه‌های داشتن تخت معمولی و یا بزرگ
  • ارائه تشک و پتوی اضافی به مسافران
  • داشتن آینه
  • داشتن هرگونه لوازم شست و شوی بدن و مو در حمام
  • جعبه کمک های اولیه
  • اتاق هایی با طراحی خاص و زیبا
  • سازه هتل باید ظاهری مجلل و لوکس داشته باشد
  • فضای مطلوب لابی و بزرگ بودن آن
  • داشتن کارکنان با لباس فرم یکسان
  • متعهد بودن کارکنان و تضمین مهارت آنان
  • داشتن مدیریتی متخصص و کارآمد

هتل پنج ستاره

هتل پنج ستاره بالاترین سطح کیفی است که در زمینه هتل و اقامتگاه ها وجود دارد. کیفیت این هتل باید همیشه در بالاترین سطح و به طور ثابت نگه داشته شود و تنزل در امور و خدمات منجر به کاهش امتیاز و ستاره هتل می شود. تمامی مواردی که از یک اقامت خوب و بی نقض در نظر دارید باید در یک هتل پنج ستاره رعایت شود و تقریباً اتاق شما را به یک خانه با تمامی امکانات و اختیارات تبدیل کند. هتل پنج ستاره علاوه برداشتن تمامی سرویس ها و خدمات با کیفیت باید پرسنل با رفتار و مهارت بسیار خوب نیز داشته باشد. همان گونه که می دانید رفتار پرسنل، میزان تعهد آن ها و مهارت های هتلداری و عمومی پرسنل یک هتل، نقش مهمی در رضایت مشتریان به همراه دارد.

هتل پنج ستاره به طور کلی باید موارد زیر را دارا باشد:

  • یونیفرم یکسان و آراسته برای تمامی پرسنل
  • تضمین مهارت و رفتار پرسنل در شرایط متفاوت
  • داشتن مدیریت حرفه ای و متخصص
  • ارائه انواع سرویس و خدمات رفاهی و تفریحی
  • تنوع در سرویس ها
  • انعطاف پذیری در ارائه سرویس در صورت درخواست مهمانان
  • وجود هرگونه امکانات در اتاق ها مثل یخچال، تلویزیون و تلفن
  • خدمات خانه داری بی نقض
  • داشتن فضای باز بزرگ و زیبا
  • ورودی هتل باید لوکس و در سطح یک هتل پنج ستاره باشد
  • ساختمان هتل از بهترین متریال ساخته شده باشد
  • تعداد بالای اتاق
  • وجود انواع اتاق در هتل: اتاق یک نفره، اتاق دو نفره و سوییت مجزا
  • تزیین اتاق با استفاده از اکسسوری و اشیا دکوراتیو
  • تمیز کردن اتاق به طور منظم و به میزان دو بار در روز

هتل شش ستاره

هتل ها معمولاً تا پنج ستاره وجود دارند اما اگر هتلی دارای سطح کیفی بالایی بود به طوری که از هتل های پنج ستاره نیز بالاتر بوده و قابل مقایسه با آن ها نباشد از شش و هفت ستاره استفاده می کنند. هتل هفت ستاره وجود خارجی ندارد و تنها عنوانی برای هتل های با کیفیت بالا است. هتل شش ستاره نیز تعداد کمی را به خود اختصاص داده است و تمام مواردی که برای هتل پنج ستاره عنوان کردیم با کیفیت بیشتر و تنوع بالاتر برای هتل شش ستاره نیز صدق می کند.

معرفی انواع هتل

هتل بر اساس معیارهای متفاوتی تقسیم بندی می شود. معیارهای تقسیم بندی هتل ها عبارت هستند از:

  • کاربری هتل
  • موقعیت مکانی هتل
  • تعداد اتاق در هتل
  • نوع میهمانان هتل
  • میزان مدت زمان اقامت
  • میزان امکانات

هر کدام از موارد گفته شده دارای زیر مجموعه هایی نیز هستند که در ادامه زیرمجموعه مربوط به هر گروه را عنوان می کنیم.

  • تقسیم بندی بر اساس کاربری هتل: هتل سوئیت، هتل اقامت طولانی، هتل تفریحی گردشگری هتل های تجاری، هتل های فرودگاهی، هتل بوتیک، هتل تاریخی، هتل مرکز کنفرانس و هتل مرکز گردهمایی
  • تقسیم بندی هتل بر اساس تعداد اتاق: هتل کوچک (کمتر از 25 عدد اتاق دارد)، هتل متوسط (25 تا 100 اتاق)، هتل بزرگ (100 تا 300 اتاق)، هتل بسیار بزرگ (بیش از 300 اتاق)
  • تقسیم بندی هتل بر اساس موقعیت جغرافیایی: هتل مرکز شهر، هتل حومه شهر، هتل فرودگاهی، هتل تفریحی و متل ها
  • تقسیم بندی هتل بر اساس نوع میهمانان: هتل میزبان خانواده، هتل میزبان مهمانان خاص، هتل میزبان گروه های تجاری و هتل میزبان میهمانان گروهی
  • تقسیم بندی هتل بر اساس میزان امکانات: هتل یک ستاره، هتل دو ستاره، هتل سه ستاره، هتل چهار ستاره، هتل پنج ستاره و هتل شش ستاره.

تقسیم بندی هتل بر اساس مدت زمان اقامت میهمانان: در این دسته‌بندی زمان اقامت افراد در هتل در نظر گرفته می شود که با توجه به اینکه هتل چه موقعیت جغرافیایی دارد نیز می تواند تعیین شود. به طور مثال هتل های فرودگاهی یکی یا دو روز میزبان مسافران می باشند و این در حالی است که هتل های پانسیون حداقل یک ماه و بیشتر را میزبان مسافران هستند. بقیه هتل ها نیز در بین این دو هتل از نظر میزان اقامت میهمانان قرار می گیرند.

انواع اتاق های هتل

انواع اتاق در هتل بر اساس نوع تخت، میزان امکانات در هتل و اندازه اتاق تعیین می شود. به طور کلی انواع اتاق در هتل شامل موارد زیر می باشد:

انواع اتاق هتل

اتاق یک نفره

اتاق یک نفره تنها حاوی یک تخت معمولی است و اندازه آن در مقایسه با سایر اتاق ها در یک هتل کوچک تر است.

اتاق دو نفره DBL

اتاق دو نفره که تحت عنوان های دبل یا توئین نیز شناخته می شود یا به صورت دو تخت مجزا است و یا یک تخت دو نفره که می تواند توسط میهمانان به هنگام رزرو انتخاب شود. مسلماً اندازه این اتاق از یک نفره بزرگ تر است.

اتاق سه‌ نفره TPL

اتاق سه نفره یا تراپل در هتل باید سه تخت داشته باشد. نوع تخت در اتاق سه نفره یا به صورت سه تخت تک نفره مجزا است و یا شامل یک تخت د نفره و یک تک نفره می شود.

سوئیت suit

سوییت در هتل ها می تواند یک طبقه و یا دوبلکس باشد. به طور کلی سوییت متشابه ترین اتاق هتل بتا خانه است. شامل یک پذیرایی و اتاق و آشپزخانه می شود.

آپارتمان

یک پذیرایی به همراه دو الی سه اتاق دارد. آشپزخانه و حمام از دیگر ویژگی های آپارتمان است و همین طور در آن از تعدادی میز و صندلی به همراه مبلمان استفاده شده است.

کابانا cabana

نوعی اتاق در هتل است که به استخر راه دارد و ساکنان آن می توانند به طور اختصاصی از استخر استفاده کنند.

فیستا سوئیت fiesta suite

این نوع اتاق ها برای عروس و داماد اختصاص یافته است و معمولاً در هتل هایی وجود دارند که تالار عروسی نیز در آن ها موجود است و بعد از عروسی، عروس و داماد برای استراحت به فیستا سوییت می روند.

استودیو

به شکل یک اتاق نشیمن طراحی شده است اما در اصل مبلمان در استودیو می تواند به صورت تخت دربیاید و به اتاق خواب تبدیل شود.

انواع تخت در هتل

  • تخت یک نفره
  • تخت دو‌ نفره
  • تخت دو طبقه
  • تخت بزرگ
  • تخت تک نفره بزرگ
  • تخت دو نفره بزرگ
  • مبل تختخواب شو
  • کاناپه تختخواب شو
  • تخت دیواری
  • تخت تاشو

انواع سرویس در هتل

اگر تجربه اقامت در هتل را داشته باشید حتی به مدت یک روز با برخی از سرویس ها و خدمات آن آشنایی دارید. انواع سرویس در هتل با توجه به تعداد ستاره های هتل متفاوت است اما به طور کلی هتل ها دارای سرویس و خدمات زیر می باشند.

  • استخر
  • کافی‌شاپ
  • رستوران
  • فضای باز
  • زمین‌بازی کودکان

هرکدام از این خدمات باعث می شوند تا هزینه دریافتی هتل بیشتر شود اما در هر صورت هرکدام از این خدمات و سرویس ها می‌ توانند سفر و اقامت شما در هتل را خاطره انگیزتر کنند. پس اگر در کنار جاذبه ای گردشگری و تفریحی شهر به هتل و کیفیت اقامت در آن نیز اهمیت زیادی می دهید، می توانید قبل از رزرو و گرفتن اتاق، ابتدا انواع سرویس در هتل مورد نظر را، چک کرده و سپس اقدام به رزرو اتاق نمایید.

انواع سرویس در هتل به اندازه ساختمان هتل نیز بستگی دارد. بسیاری از هتل ها فضای کافی برای قرار زمین بازی و یک فضای باز اختصاصی تفریحی برای مسافران خود را ندارند. همینطور احداث استخر نیاز به فضای کافی و هزینه زیاد برای نگه داری آن می باشد که توسط هتل های با امتیاز کم امکان پذیر نیست. در نتیجه اگر توقع انواع سرویس و خدمات رفاهی و تفریحی متنوع و زیاد در هتل می باشید، بهتر است از هتل های با ستاره زیاد دیدن کنید.

کافی شاپ و رستوران انواعی دیگر از سرویس دهی هتل ها محسوب می شوند که تقریبا همه هتل‌ ها رستوران دارند و کافی شاپ تمیز در اکثر هتل ها موجود است. لابی هتل نیز که قسمت اصلی هر هتل برای پذیرش و درخواست کارهای خدماتی محسوب می شود، همیشه پذیرای میهمانان و مسافران برای گذراندن وقت در لابی، صرف قهوه و نوشیدنی، سرو غذا و برگزاری جلسات می باشد. زمین بازی کودکان و یا به طور کلی امکانات برای ایجاد بازی های گروهی بزرگسالان نیز در هر هتلی یافت نمی شود اما می تواند یکی از مهم ترین گزینه های خدمات تفریحی محسوب شوند.

بنابراین به هنگام انتخاب هتل باید تمامی انتظارات خود را از انواع سرویس در هتل و خدمات تفریحی در نظر بگیرید و سپس به انتخاب هتل و رزرو اتاق بپردازید.

جمع‌بندی

هتل‌ خانه مسکونی است که برای استراحت و تفریح در اختیار افراد به مدت کم قرار می گیرد. هتل ها بر اساس نوع سرویس ها و خدمات دارای امتیاز هستند و بر اساس استاندارد المانی ستاره دار می شوند. هتل ها در دسته بندی های گوناگونی قرار می گیرند و اتاق های یک هتل می تواند با توجه به سازه و امکانات آن دارای نام های متفاوت باشد. سعی کردیم در این مقاله به طور کامل برای شما شرح دهیم و اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار بدهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *